News

SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL

Treće izdanje Somborskog filmskog festivala, koje će biti održano od 10. do 13. jula 2020. godine u organizaciji Kulturnog centra „LazaKostić”, biće otvoreno u Atrijumu Gradske kuće svečanom ceremonijom, u petak 10. jula od 20 časova.

U Glavnoj takmičarskoj selekciji biće prikazano pet filmova - Hotel Beograd (Konstantin Stasky), Ajvar (Ana Maria Rossi), Uprkos magli (Goran Paskaljević), Otac (Srdan Golubović) i Realna priča (Gordan Kičić).

Selekcija Panorama švedskih filmova realizovana je u saradnji sa ambasadom ove zemlje, i prikazuje ostvarenja iz savremene švedske kinematografije, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodne dve godine.

Posetioci Trećeg Somborskog Filmskog Festivala će biti u prilici da pogledaju dva švedska filma u Dvorištu Županije: „Brit-Mari je bila tu“ (10. jul, 22h) i „Sune vs sune“ (11. jul, 22h)

Selekcija Nostalgija posvećena je ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, naročito ističući one sa afirmativnom notom, koje izazivaju prijatne uspomene starijih generacija i obrazuju mlađe naraštaje. U okviru ovog programa u Dvorištu Županije (12. jul, 22h) biće prikazan film „Žućko“, reditelja Gordana Matića, koji je uticajni francuski sportski magazin „Basket“ u svom broju za decembar 2019, proglasio sedmim filmom po važnosti u svetu, snimaljenom o košarci.

Pored već predstavljenih selekcija, ovogodišnje izdanje Somborskog filmskog festivala upotpuniće i prateći programi.
Promocija film „Ime naroda“, režisera Darka Bajića, biće upriličena u subotu, 11. jula 2020. godine u Atrijumu Gradske kuće sa početkom u 12 časova .

Monografija „Nebojša Glogovac“, kojom je autorka Tatjana Nježić nastojala da dočara i detaljno opiše život i stvaralački opus proslavljenog srpskog glumca, biće predstavljena publici festivala u nedelju, 12. jula u Atrijumu Gradske kuće u 11 časova.
U 13h promocija knjige Kristofer Vogler „Piščevo putovanje“ Mitska struktura za pisce Kristofera Voglera u izdanju Filmskog centra Srbije

Treće izdanje Somborskog filmskog festivala biće zatvoreno koncertom Jelene Tomašević, jedne od najpopularnijih regionalnih pop pevačica, koji će biti održan u ponedeljak, 13. jula u 22 časa na Trgu Svetog Đorđa