Промоција књиге Ирме Ланг у Сомбору

Промоција књиге Ирме Ланг у Сомбору

У оквиру обележавања јубилеја, 55 година постојања и рада Галерије „Милан Коњовић“ планирана је промоција нове књиге Ирме Ланг, 42- годишњег директора ове институције и 26- годишњег Коњовићевог првог сарадника.
Рукопис дневничких забелешки Ирме Ланг носи назив: „Милан
Коњовић – У позним годинама кроз читав живот“. Рукопис обухвата 248 страница куцаног текста прореда 1,5, који представља препис из 7 свезака А4 формата, у које је ауторка, као кустос и руководилац Галерије „Милан Коњовић“ у Сомбору, током последњих десет година живота великог сликара, између 1983. и октобра 1993. године систематски бележила његова сећања.
Драгоцене податке о дневној рутини сликара ове Дневничке белешке дају у разговорима о уобичајеном дневном распореду који готово да је личио на свакодневни службенички живот, само што су резултати Коњовићеве свакодневице били другачији од резултата обичних људи. Посебно током последње деценије живота радо се враћао прошлости, уживајући у процесу разгледања фотографија које су подстицале сећања на различите етапе уметниковог дугог и плодног живота и стваралаштва; истовремено се присећао како су настајале његове најзначајније слике, памтио детаље њиховог каснијег живота, учешћа на изложбама, занимљиве опаске о новим власницима; често се враћао објашњавању процеса сопственог стваралачког импулса, и мада је био аутор који је високо ценио свој рад, повремено се такође критички освртао на сопствено сликарство. И такође, што иначе није имао обичај да ради у јавности и за јавност, коментарисао је радове других уметника, упоређујући себе с њима и одређујући и на тај начин своје место у историји сликарства. Ништа мање значајан сегмент ових сећања намењен је и људима које је Коњовић сретао, са којима је сарађивао или се дружио и који су сакупљали његове слике, попут колекционара Павла Бељанског. Захваљујући појединим од ових исказа, дневничке белешке Милана Коњовића које је забележила Ирма Ланг, као сликарева дугогодишња сарадница, бацају ново светло на многе људе и догађаје, па самим тим и на један период српске историје уметности.
Без обзира што овај дневник није водио сам Милан Коњовић, текст заправо делује као аутобиографски, јер се и сама ауторка поставила као „писац из сенке“ настојећи да што аутентичније пренесе уметникове речи.
Овакав ауторски приступ, уз чињеницу да текст представља
неизмерно важно сведочанство о једном периоду српске уметности, као и о њеним протагонистима, топографији која се шири далеко ван граница земље, те животу самог уметника, чине дневничке белешке Ирме Ланг драгоценим штивом.
Оно ће, без сумње, допринети обогаћивању историје уметности, а истовремено и бити занимљива литература за љубитеље уметности, а посебно сликарства Милана Коњовића.
Такође, ради се о тексту којим Галерија „Милан Коњовић“ наставља добру праксу непрекидног богаћења сазнања о сликару и његовом раду.
 
Позивамо Вас и Ваше пријатеље да присуствујете
промоцији књиге, 23. септембра / четвртак/ ове године, у Великој сали Жупаније са почетком у 18 часова
 
Галерија "Милан Коњовић"