MONOŠTOR I TRADICIONALNI ZANATI

MONOŠTOR I TRADICIONALNI ZANATI

Bački Monoštor – vojvođansko selo okruženo misterioznim dunavskim rukavcima, kanalima i mirisnim šumama, pruža vam priliku da osetite duh tradicije očuvan u prelepim nošnjama i etno-kućama, posetite zanatlije koji se bave već polako zaboravljenim starim zanatima,  uživate u gastronomskim specijalitetima i domaćim proizvodima.

Monoštorske šume „Evropskog Amazona“ svojim mirisima, zvucima i slikama predstaviće vam jedan sasvim novi svet, za koga smo često nesvesni da nam se nalazi tu, nadomak ruke.

 

Program boravka u Bačkom Monoštoru:

 

08:30h  Doček gostiju u pčelarskom domaćinstvu i medeni doručak – doručak i upoznavanje sa Bačkim Monoštorom, upoznavanje sa višedecenijskom tradicijom bavljenja ovim poslom,  prezentacija i degustacija meda i proizvoda od meda (medenjaci, medljana rakija, medljana orahovača i višnjevac sa medom), uz mogućnost kupovine meda i brojnih proizvoda od meda

10h  Poseta Crkvi Sv. Petra i Pavla čiji delovi imaju svojstvo spomenika kulture – atipično velika crkva od velikog kulturnog i istorijskog značaja, upoznavanje sa istorijatom župe i crkve – sveštenik koji govori gostima o crkvi

10:30 h – polazak u Etno-kuću– tradicionalna monoštorska kuća od naboja, prekrivena trskom, koja čuva dah starih vremena. Razgledanje kuće, degustacija domaće rakije i sokova. Radionica tradicionalnog monoštorskog veza i pletenja mreža.

12:00h Polazak u UNESCO Rezervat Biosfere „Bačko Podunavlje“ – šetnja ili vožnja biciklima i dolazak na čardu pored starog dunavskog rukavca, ručak na čardi (riblji meni – riblji paprikaš ili pečena riba, za druge vrste menija potrebna je napomena). 

15:00 h povratak u selo, poseta radionici za izradu drvenih čamaca – radionica za goste: sastavljanje i izrada maketa drvenih čamaca.

16:30h polazaku Romsku etno-kuću, upoznavanje tradicije Roma u Monoštoru, radionica pripreme čuvene „Ciganske pogače“, koja se peče u specifičnim zemljanim pećima. Degustacija pogače, druženje. U ovom naselju sniman je i čuveni film „Skupljači perja“, pa je moguće videti i poznate objekte iz filma, kao i statiste i glumce u istom.

18h kraj programa

 

CELODNEVNI IZLET SA POLASKOM IZ BEZDANA

 

 

10:00hdolazak brodićem u Bački Monoštor, na lokaciju kod pontonskog mosta, kratka šetnja

10:15h doček u pčelarskom domaćinstvu. Upoznavanje sa Bačkim Monoštorom, upoznavanje sa višedecenijskom tradicijom bavljenja ovim poslom,  radionica o pčelarstvu, prezentacija i degustacija meda i proizvoda od meda, posluženje – medenjaci i domaći sokići. Ukrcavanje u zaprege i nastavak obilaska.

 

11:00h Dolazak u Etno-kuću. Tradicionalna monoštorska kuća od naboja, prekrivena trskom, koja čuva dah starih vremena. Razgledanje kuće, uz prigodnu priču o životu u nekim davnim vremenima. Osim što ćete naučiti kako je život izgledao pre sto i više godina, naučićete i da “malo divanite šokački”. Posluženje – domaći sok ili rakija.

 

12:00 h Polazak u SRP Gornje Podunavlje, vožnja šumom (biciklom ili konjskim zapregama). Dolazak na čardu u šumi, ručak, slobodno vreme.

 

16:00h Povratak u selo, poseta Romskoj etno kući – razgledanje kuće uz mogućnost organizovanja prezentacije pečenja i degustacije čuvene “Ciganske pogače”. U ovom naselju sniman je i čuveni film „Skupljači perja“, pa je moguće videti i poznate objekte iz filma, kao i statiste i glumce u istom. Nakon obilaska, povratak zapregama do brodića.

 

POLUDNEVNI IZLET SA POLASKOM IZ BEZDANA

 

-          Dolazak brodićem u Bački Monoštor, na lokaciju kod pontonskog mosta, kratka šetnja

-          Doček u pčelarskom domaćinstvu. Upoznavanje sa Bačkim Monoštorom, upoznavanje sa višedecenijskom tradicijom bavljenja ovim poslom,  radionica o pčelarstvu, prezentacija i degustacija meda i proizvoda od meda, posluženje – medenjaci i domaći sokići. Ukrcavanje u zaprege i nastavak obilaska.

-          Vožnja zapregom šetnom stazom “Štrbac” u SRP Gornje Podunavlje, upoznavanje flore i faune rezervata

-          Povratak u selo, poseta etno-kući, posluženje.